Kolaudacija povijesnih orgulja

U nedjelju 28.6.2015. godine u 19,00 sati u Župnoj crkvi Gospe od Ružarija u Segetu Donjem održana je kolaudacija obavljene restauracije segetskih povijesnih orgulja, s blagoslovom i svečanim koncertom. Blagoslov obnovljenih orgulja, u nazočnosti segetskog župnika don Nikole Galova, obavio je ravnatelj Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu don Jenko Bulić. Kolaudaciji su nazočili brojni župljani Segeta i okolnih mjesta, kao i njihovi gosti. Prepuna crkva potvrdila je da u Segetu postoji veliki interesa za ovakovu vrstu glazbe. U drugom dijelu svečanosti održan je koncert na obnovljenim orguljama, na kojem su nastupili:

PAVAO MAŠIĆ (Šibenik), orgulje,

BRANKA PLEŠTINA (Split), sopran i

BORNA BARIŠIĆ (Split), orgulje.

Na programu koncerta bila su djela:

Johanna Sebastiana Bacha, Adalberta Markovića, Anđelka Klobučara, Pierre-a Dumage-a, Césara Francka, Georga Friedricha Händela, Giovannia Morandia i Antonia Vivaldia.

 Svečani koncert organizirali su Župa Gospe od Ružarija i Kulturna udruga Seget 1564. Na početku svečanosti, predsjednica udruge Marija Boban, pozdravila je sve nazočne i najavila održavanje još dvaju koncerata tijekom ljeta. Nazočnima se obratio i profesor Božidar Grga, vodeći hrvatski stručnjak na području organologije, koji je nadzirao restauraciju segetskih orgulja. Naglasio je da su segetske orgulje iz 1856. godine djelo vrlo ugledne radionice – Giovanni Battista De Lorenzi (Vicenza), srednje velike, venetske koncepcije, kombinirane s lombardijskom tradicijom. Također je spomenuo da je s obnovljenim orguljama, Seget dobio mogućnost dodatne kulturne i turističke ponude, što bi svakako trebalo iskoristiti.

Projekt obnove segetskih orgulja, koji je financiralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Župa Gospe od Ružarija iz Segeta započeo je 23. studenog 2010. potpisom ugovora s orguljarem Markom Rastijom, koji je odabran kao izvođač radova, nakon provedenog javnog nadmetanja

 

SHARE IT:

Comments are closed.